rośliny strączkowe

Czasami zapominamy o roślinach strączkowych i ich nie doceniamy, lecz niesłusznie. Dietetycy zalecają ich spożywanie ze względu na wyjątkowe walory odżywcze, między innymi zawartość białka o wysokiej wartości biologicznej. Ponadto warzywa strączkowe dostarczają cennych węglowodanów, a także błonnik, który skraca czas trawienia i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, co jest ważne szczególnie dla osób dbających o linię. A to jeszcze nie wszystko – „strączki” są źródłem witamin z grupy B, wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, cynku i jodu. Spośród roślin strączkowych w ofercie Smirny króluje popularna w krajach śródziemnomorskich ciecierzyca, w najróżniejszych odmianach: na słodko i na słono, prażona i naturalna. Obok niej - oryginalny przysmak znany od czasów biblijnych: strąki chleba świętojańskiego.

Copyright 2010. All rights reserved Smirna. Projektowanie stron: Studio Graficzne